om sup

SUP, Stand Up Paddling eller Stand Up Paddleboarding, har sitt ursprung i Polynesien. Stående på en surfbräda, och med hjälp av en paddel, tar man sig fram över vattnet och vågorna. Idag förknippas SUP kanske mest med Hawaii, där surfing en gång var en helig konstform, och de bästa vördades som Gudar, inte minst kvinnorna.

Nån gång på 1920-30-talet, började surfinstruktörer på Hawaii att stå upp och paddla. De använde den enbladiga paddeln från den traditionella utriggarkanoten, för att snabbt ta sig fram och få en bättre överblick av sina elever. Samtidigt upptäckte de att det var ganska kul, och att de stående på brädan kunde se inkommande vågor på långt håll och därmed lättare kunde beräkna och ta vågorna. Och istället för att paddla med armarna kunde de med fördel använda paddeln, som även fungerade som stöd och gav bättre balans. Ur två gamla traditioner föddes med tiden en ny: Stand Up Paddling, eller SUP, eller STÅPADDLING på svenska.

Men det riktiga genomslaget kom först för drygt ca15 år sen, när några legendariska surfare började SUP:a när havet låg stilla, och de behövde en alternativ träningsform. De insåg snabbt att SUP var fantastisk träning, där man använder precis hela kroppen. Bättre core-träning finns nog inte, och det instabila underlaget gör att du får vara med och kompensera med alla kroppens muskler, vilket ger bättre balans och hållning.

De sista åren har SUP spridit sig som en löpeld världen över och för sådär tio år sen hittade den till Sverige, via bland andra surfentusiasten Henrik Fahlén i Varberg. Tack var Henrik, och min vän och SUP-entusiasten Johan Möller, hittade jag SUP, som blivit min nya passion i livet. 2010 var min SUP-debut. Sommaren 2012 - deltog jag i Sveriges första SUP-SM och tog silvermedalj. Då blev jag också ISA-certifierad SUP-instruktör (ISA = International Surfing Association) och drog igång Runmarö SUP-skola på min hem-ö i Stockholms skärgård. Nu är vår ÅTTONDE!! säsong igång och vi kommer har numera vår bas och SUP-center på Runmarö båtvarv. Vi fortsätter med nybörjar- och fortsättningskurser, SUP-skola för barn och ungdomar, SUP-safari med lunch, SUP-YOGA, grynings- och kvällsturer, SUP- och YOGA-retreater i Stockholms utskärgård SUP-resor till Amazonas i Peru och förstås uthyrning av brädor! Till oss såväl paddlande ö-bor som gäster från utlandet. Ryktet sprider  sig och även långväga gäster från utlandet finns bland våra kunder.

2013 tog jag SM-guld i damernas SUP-distans och brons i sprinten. Jag blev först i världen med att paddla mellan 79 & 80 breddgraden på norra Svalbard. Så nu har jag, förutom runt om i Sverige, paddlat på Svalbard i Norge, i Donaudeltat i Rumänien, på Mallorca i Spanien, på Hawaii i USA, i Arabiska havet i Oman, i Röda havet i Egypten, i Atlanten utanför Marocko och Portugal och nu senast i S:t Petersburg i Ryssland, liksom på Kamtjatkahalvön. Men man kan faktiskt paddla året runt även i Sverige, bara inte isen ligger :-)

I juni kommer jag paddla bland brunbjörnar - IGEN!! - på södra Kamtjatka!