om sup

SUP, Stand Up Paddling eller Stand Up Paddleboarding, har sitt ursprung i Polynesien. Stående på en surfbräda, och med hjälp av en paddel, tar man sig fram över vattnet och vågorna. Idag förknippas SUP kanske mest med Hawaii, där surfing en gång var en helig konstform, och de bästa vördades som Gudar, inte minst kvinnorna.

Nån gång på 1920-30-talet, började surfinstruktörer på Hawaii att stå upp och paddla. De använde den enbladiga paddeln från den traditionella utriggarkanoten, för att snabbt ta sig fram och få en bättre överblick av sina elever. Samtidigt upptäckte de att det var ganska kul, och att de stående på brädan kunde se inkommande vågor på långt håll och därmed lättare kunde beräkna och ta vågorna. Och istället för att paddla med armarna kunde de med fördel använda paddeln, som även fungerade som stöd och gav bättre balans. Ur två gamla traditioner föddes med tiden en ny: Stand Up Paddling, eller SUP.

Men det riktiga genomslaget kom först för drygt 10-15 år sen, när några legendariska surfare började SUP:a när havet låg stilla, och de behövde en alternativ träningsform. De insåg snabbt att SUP var fantastisk träning, där man använder precis hela kroppen. Bättre core-träning finns nog inte, och det instabila underlaget gör att du får vara med och kompensera med alla kroppens muskler, vilket ger bättre balans och hållning.

De sista åren har SUP spridit sig som en löpeld övevärlden över och för fem år sen hittade den till Sverige, via bland andra surfentusiasten Henrik Fahlén i Varberg. Tack var Henrik, och min vän och SUP-entusiasten Johan Möller, hittade jag SUP, som blivit min nya passion i livet. 2010 var min SUP-debut. Sommaren 2012 - deltog jag i Sveriges första SUP-SM och tog silvermedalj. Då blev jag också ISA-certifierad SUP-instruktör (ISA = International Surfing Association) och drog igång Runmarö SUP-skola på min hem-ö i Stockholms skärgård. 2013 var det fullt ös på Runmarö SUP-skola. Såväl paddlande gäster från utlandet som semestrande ö-bor besökte oss. Det var fullbokat nästan alla dagar vi hade öppet. Tvåtimmarskurser, SUP-safari med lunch och SUP-paket med övernattning på Runmarö, varvades med uthyrning av brädor.
Till verksamheten har vi också lagt SUP- och YOGA-retreater i Stockholms utskärgård och SUP-resor till Amazonas i Peru! Nu är vår SJÄTTE!! säsong igång och vi kommer med start i år bygga ett SUP-center ihop med Runmarö båtvarv som beräknas klart 2017.

2013 tog jag SM-guld i damernas SUP-distans och brons i sprinten. Jag blev först i världen med att paddla mellan 79 & 80 breddgraden på norra Svalbard. Så nu har jag, förutom runt om i Sverige, paddlat på Svalbard i Norge, i Donaudeltat i Rumänien, på Mallorca i Spanien, på Hawaii i USA, i Arabiska havet i Oman, i Röda havet i Egypten, i Atlanten utanför Marocko och Portugal och nu senast i S:t Petersburg i Ryssland. Men man kan faktiskt paddla året runt även i Sverige, bara inte isen ligger :-)